Sposób przygotowania

Sól podzielić na dwie części 10dag i 15dag.Słoninę pokroić na kawałki szerokości ok 10cm.i długości ok 20cm.,obsypać ze wszystkich stron solą(10dag)i ułożyć ciasno w czystym ,suchym naczyniu.Po 2 dniach przygotować zalewę,zagotować 1l wody wraz z 15dag soli i dobrze ostudzić.Zimną zalewą zalać słoninę tak,aby była cała pokryta płynem,przykryć czystą ściereczką lnianą i obciążyć czystym kamieniem.Odstawić na 2tygodnie .Następnie słoninę wyjąć z zalewy ,osuszyć obsypać papryką i wędzić w zimnym dymie na złoty kolor .Po wyjęciu z wędzarni obsypać jeszcze raz papryką i przechowywać zawieszoną w miejscu chłodnym i zaciemnionym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !