Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gratin Dauphinois

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mleko 2% 1/2 litr
śmietana 18 proc 400 ml
ser grojer 15 dag
ząbek czosnku 2 szt
masło 1 łyżka
sól do smaku
gałka muszkatołowa szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gratin Dauphinois

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, osuszyć w ściereczce. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, posolić i gotować 10 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Naczynie do zapiekania natrzeć czosnkiem i wysmarować masłem. Ziemniaki ułożyć w naczyniu, posypać serem, zalać śmietaną, oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową. Piec godzinę w 180 C. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak