Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta a\' la bigos.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mała główka kapusty 1 szt
karkówka 30 - 40 dag
kiełbasa śląska 30 dag
cebula 1 szt
pieczarki 20 dag
olej 5 łyżek
mąka 1 łyżka
pieprz, sól do smaku
majeranek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3-4 sztuki
przecier pomidorowy 1 łyżka
keczup pikantny 1 łyżka
zielony koperek 1 pęczek
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta a\' la bigos.

Kapustę szatkujemy , solimy , dolewamy tyle wody , by sięgała połowy kapusty, dodajemy liść laurowy i ziele, przykrywamy i gotujemy do miękkości .Na łyżce oleju smażymy pokrojoną w kostkę karkówkę, gdy się zrumieni ,odkładamy na talerz. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na nią pokrojona w kostkę cebulę . Chwilkę smażymy i dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, lekko podrumieniamy.Przekładamy do karkówki.Dolewamy łyżkę oleju i smażymy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Pod koniec smażenia wsypujemy przyprawy i krótko zasmażamy z kiełbasą , by wzmocnić ich aromat.Wszystko dodajemy do kapusty /jesli zbyt wiele w niej wody, odlewamy, ale na wszelki wypadek zachowujemy ją/.Na pozostałym oleju smażymy zasmażkę z 1 łyżki mąki / kto nie lubi, może tego nie robić/, dodajemy do kapusty, po rozmieszaniu z zimną wodą. Na koniec dajemy przecier i keczup, gotujemy jeszcze 5 minut , próbujemy , ewentualnie doprawiamy.Podajemy posypany zielonym koperkiem.
Możemy włożyć gorący bigosik do słoików, odwrócić je do góry dnem i przechowywać nawet do jesieni !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 23.01.2011 09:12
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak