Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy , solimy , dolewamy tyle wody , by sięgała połowy kapusty, dodajemy liść laurowy i ziele, przykrywamy i gotujemy do miękkości .Na łyżce oleju smażymy pokrojoną w kostkę karkówkę, gdy się zrumieni ,odkładamy na talerz. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na nią pokrojona w kostkę cebulę . Chwilkę smażymy i dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, lekko podrumieniamy.Przekładamy do karkówki.Dolewamy łyżkę oleju i smażymy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Pod koniec smażenia wsypujemy przyprawy i krótko zasmażamy z kiełbasą , by wzmocnić ich aromat.Wszystko dodajemy do kapusty /jesli zbyt wiele w niej wody, odlewamy, ale na wszelki wypadek zachowujemy ją/.Na pozostałym oleju smażymy zasmażkę z 1 łyżki mąki / kto nie lubi, może tego nie robić/, dodajemy do kapusty, po rozmieszaniu z zimną wodą. Na koniec dajemy przecier i keczup, gotujemy jeszcze 5 minut , próbujemy , ewentualnie doprawiamy.Podajemy posypany zielonym koperkiem.
Możemy włożyć gorący bigosik do słoików, odwrócić je do góry dnem i przechowywać nawet do jesieni !

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !