Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z cebulą i liśćmi selera w zalewie z przyprawą do grilla

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 2,5 kg
cebula biała 2 szt.
cebula czerwona 2 szt.
liście selera 16 szt.
woda 1,5 l
ocet 1/2 l
cukier kryształ 2,5 szklanki
sól 1 szklanka
ząbki czosnku do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z cebulą i liśćmi selera w zalewie z przyprawą do grilla

Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na plastry o szerokości około 2 cm. Przełożyć do dużej misy. Cebulę obrać, pokroić w plastry i dodać do ogórków. Całość zasypać solą, delikatnie przemieszać i odstawić na 2 godziny.

Do wyparzonych słoików wrzucić po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pokruszone liście laurowe oraz po ząbku czosnku (jeśli ktoś bardzo lubi czosnek - można dać go więcej). Następnie rozłożyć ogórki z cebulą do słoików. Do każdego włożyć po 2 liście selera (z podanych proporcji wychodzi osiem średniej wielkości słoików).

Zalać gorącą zalewą przygotowaną z wody, octu, cukru i przyprawy do grilla. Pasteryzować 7 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 05.08.2011 10:43
Ciekawa propozycja
IlonaAlbertos 03.08.2011 22:21
Ciekawy pomysł na ogórki.
Misiek1 29.07.2011 22:26
Bardzo apetyczne:)
1j1o1l1a1 29.07.2011 10:45
ogórki...inaczej :)
pawel6 29.07.2011 00:12
Super przyrządzone ogóreczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak