Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek bezowy z porzeczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżych czerwonych porzeczek 600 g
śmietana 30% 1 opakowanie
białko 6 szt
cukier 200 g
cukier puder 170 g
skrobia ziemniaczana 20 g
kakao 4 łyżki
cukier puder 1 w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Placek bezowy z porzeczkami

Owoce myjemy i osuszamy. Białka ubijamy razem z cukrem, który dodajemy stopniowo nie przerywając ubijania. Kiedy ubijemy jajka, to do masy przesiewamy przez sitko mąkę, skrobię i kakao. Najlepiej też zrobić to porcjami i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w kształcie koła naszą masę bezową. Suszymy w piekarniku w 120 C około 3 godziny. Po tym czasie pozostawaiamy jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku. Ubijamy śmietanę na puszystą pianę. Po wyjęciu na placek bezowy nakładamy ubitą śmietanę i owoce i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojr63 17.05.2012 20:09
fajniutki
maryśka 09.11.2011 16:34
super
Baska Kaska 01.08.2011 21:59
aż ślinka cieknie
Jolanta40 29.07.2011 08:45
dziękuję i polecam, bo nie trzeba się przy nim specjalnie napracować :)
Nina7 29.07.2011 00:18
Pyszniutki deser!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak