Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golasy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kasza gryczana 0,5 kg
jaja 2 sztuki
cebula 2 sztuki
twaróg 25 dag
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Golasy

Ziemniaki gotujemy w łupinach. Kaszę przelewamy wrzątkiem, żeby się rozpulchniła. Cebulę kroimy bardzo drobniutko. Miękkie już ziemniaki ubijamy, do gładkiej masy dodajemy kaszę, jaja, cebulę i twaróg, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, wyrabiamy na gładką masę. Z masy formujemy wałeczki, smarujemy je po wierzchu żółtkiem. Formę mocno natłuszczamy, wsadzamy nasze golasy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok. 45 minut. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 16.02.2012 15:08
smak prawdziwej kuchni!
Kate131 09.01.2012 08:04
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak