Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wieprzowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

flaki wieprzowe 1 kg
seler 1/2 szt
marchew 2 szt
gałka muszkatałowa 1/2 łyżeczki
kostka warzywna 1 szt.
kostka wołowa 2 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
skrobia kukurydziana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wieprzowe

Oczyszczone i pokrojone flaki wieprzowe zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny. Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które należy ściągać, Gdy już się nie pojawiają szumowiny dodajemy kostki wołowe i warzywną. W między czasie przygotowujemy warzywa, obieramy je i ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Tak utarte warzywa dodajemy do flaków wraz z gałką muszkatałową, papryką i majerankiem i gotujemy jeszcze około 30 minut. Przed końcem gotowania dodajemy przyprawę do flaków, 1 łyżeczkę skrobii kukurydzianej rozpuszczonej w małej ilości wody, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 18.11.2011 08:27
mniam lubie takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak