Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek babci Zosi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Babciny przepis na murzynka, czyli na pyszne i wilgotne ciasto, które rozpływa się w ustach. Zainspirowane starą recepturą, to ciasto jest pełne aromatu kakao i delikatnej słodyczy, idealne na każdą okazję. Przygotuj murzynka babci Zosi i delektuj się smakiem dzieciństwa!

Składniki:

cukier 1,5 szklanki
kakao 2 łyżki
woda 0,5 szklanki
margaryna 1 kostka
mąka 2 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek babci Zosi

Nie ma nic lepszego niż tradycyjny, babciny przepis na murzynka. To ciasto, które dla wielu z nas jest smakiem dzieciństwa. Przygotujcie murzynka z tego babcinego przepisu i sprawdźcie, czy wrócą Wam słodkie wspomnienia!

Wymiary formy: keksówka o długości ok. 30 cm

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza

Cukier, kakao, wodę i margarynę dać do rondelka. Zagotować. Gotować 3 minuty. odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie ucierać dodając po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i jaja. Po wymieszaniu masę wylać do keksówki i upiec w 180 st.

Sprawdź także: 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 23.12.2011 07:47
ekstra
aguus 29.07.2011 00:24
Ciasto łatwe w przygotowaniu i przepyszne:)
madi356 28.07.2011 20:32
pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak