Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowa piramidka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
śmietana 18-procentowa 1/2 szkl
cukier 3/4 szkl
margaryna 10 dkg
proszek do pieczenia pół łyzeczki
wiśnie bez pestek
masa
śmietanka kremowa 500 ml
cukier 3/4 szkl
śmietanfix 2 opakowania
polewa czekoladowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowa piramidka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,śmietaną,miękką margaryną i cukrem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce około godziny. Następnie dzielimy na 6 równych części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym po środku układamy dwa rządki(jedna obok drugiej) dobrze odsączonych wiśni.Zwijamy jak roladki.Układamy na wyłożonej papierem formie i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut.

Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietanfixem na sztywną masę. Upieczone i wytudzone roladki układamy warstwami w tzw. piramidkę. trzy roladki na spód,na nie wykładamy porcję ubitej smietany,następnie kładziemy dwie roladki i śmietanę.Na wierzch kładziemy ostatnią roladkę i całość smarujemy równomiernie bitą śmietaną. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy wierzch słodkim kakao lub polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.09.2011 17:01
świetna
Margo1 19.09.2011 17:01
świetna
Weronika_eM 02.09.2011 19:52
pycha
artur7 27.08.2011 18:42
fajne
agnieszka214 15.08.2011 06:47
apetyczne
Katarzyna/kate1980 14.08.2011 21:28
ale cudna
cukiereczek 04.08.2011 09:13
Wspaniałe ciasto
Beatris 31.07.2011 10:44
Efektownie wygląda i pewnie tak smakuje.
Agnieszka_B 28.07.2011 23:16
Mistrzowski deser, któremu nie potrafiłabym się oprzeć:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak