Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiatraczki serowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 20 dag
mleko 7 łyżek
margaryna 6 łyżek
jajko
mąka 2 1/3 szkl
cukier 4 łyżki
cukier wanilinowy
sól 1 szczypta
brzoskwinie 4 sztuki
wiórki kokosowe do posypania
drożdże suche pół opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Wiatraczki serowe

Twaróg ucieramy z cukrem ,margaryną i mlekiem.Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrościęte ciasto cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.Wycinamy 16 kwadratów.Każdy kwadrat nacinamy po przekatnej,ale nie do konca. Co drugi róg zaginamy do środka. Na środku w miejscu zlepienia rogów kładziemy po kawałku obranej brzoskwini. Smarujemy rozkłuconym jajkiemi posypujemy wiórkamikokosowymi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp.190 stopni i pieczemy 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 24.09.2011 19:43
cudowne
cukiereczek 05.08.2011 17:17
Wspaniałe
aguus 29.07.2011 00:25
Urocze wiatraczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak