Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem karpatkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
woda 1 szkl
margaryna 125 g
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 sztuki
masło 125 gram
Czekolada tabliczka
krem do karpatki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem karpatkowym

W garnku rozpuściłam margarynę z wodą i szczyptą soli.Gdy się zagotowało to wsypałam mąkę i szybko rozcierałam aby nie powstały grudki.Odtawiłam do ostygnięcia.

Do masy wbijałam kolejno jajka i miksowałam na wolnych obrotach.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia.Szprycą wyciskałam porcje ciasta na wyłożoną papierem blachę i piekłam około 20 minut w temp.190 stopni.Po upieczeniu każdy ptyś przekroiłam na pół.

Krem karpatka przygotowałam według instrukcji na opakowaniu.Zagotowałam mleko,wsypałam proszek karpatkowy i dokładnie mieszałam.Ostudziłam gotowy krem i zmiksowałam z miękkim masłem.

Powstałym kremem napełniłam przekrojone ptysie. Polałam rozpuszczoną tabliczką czekolady

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 05.08.2011 17:18
Aż ślinka leci
aguus 30.07.2011 13:43
Cudnie wyglądają, a smakują pewnie jeszcze lepiej!
aguus 29.07.2011 00:24
Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak