Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puchar brzoskwiniowo - lodowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brzoskwiń w syropie 1 puszka
śmietany kremowej 1 szklanka
utartej, gorzkiej czekolady 1 łyżka
wina 100 ml
mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku
lody 8 kulek

Przepis i sposób przygotowania na: Puchar brzoskwiniowo - lodowy

Odsączone brzoskwinie ułożyć w szerokich pucharkach stroną przecietą do góry.
Przygotowanie sosu: do soku, odsączonego z brzoskwiń, dodać wino, zagotować, połączyc z mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotować i trzymać na ogniu przez minutę, by mąka straciła smak surowizny. Sos doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem, odstawić do przechłodzenia.
Przed podaniem deseru ubić smietanę. Owoce polać zimnym sosem, do wgłębień po pestkach włożyć lodowe kulki, całość przybrać śmietaną i posypać utartą czekoladą.

Smacznego!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika192 04.03.2011 14:55
mniam :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak