Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prawdziwe włoskie Bolognese

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spagetti 40 dag
mięso mielone wołowe 25 dag
szynka parmeńska 10 dag
wątróbki kurze 10 dag
cebula 2 szt
czosnek 2-3 ząbki
oliwa
pomidory 25 dag
wino czerwone wytrawne 150 ml
bazylia
marchewka 1 szt
sól
pieprz
przecier pomidorowy 2 łyżki
parmezan kilka starty

Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwe włoskie Bolognese

Makaron gotujemy al dente- hartujemy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy na bok.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno lub startą na grubej tarce marchewkę- chwilę podsmażamy i dodajemy mięso mielone, poszatkowane wątróbki oraz pokrojoną szynkę- smażymy, aż mięso nabierze ładnego brązowego koloru.
Dolewamy wino, obrane ze skóry i pokrojone pomidory, kilka szczypt bazylii oraz przecier- mieszamy i dusimy na małym ogniu 20-25 minut.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Do sosu wrzucamy makaron- mieszamy tak by sos dokładnie go oblepił.
Posypujemy startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 09.09.2012 15:28
pyszne :-)
elaa 29.06.2012 08:32
mniam mniam
rjustysia 19.11.2011 11:19
Bardzo ładne i smakowite danie.
Iwona45 18.11.2011 09:02
uwielbiam
anja3107 03.11.2011 11:30
na pewno smakuje wyśmienicie
Ania67 03.11.2011 09:18
Nie będę się sprzeczać- po prostu ja tak zawsze robię z makaronem- Jego przepis jest tylko na sos
SmacznaPyza 02.11.2011 12:47
Aniu, jeśli ten niby prawdziwy Włoch przelewa makaron zimną wodą to ja więcej pytań nie mam... taki z niego Włoch jak ze mnie zakonnica....
Krystyna32 19.08.2011 20:14
super
elwal
elwal 03.08.2011 08:00
kocham makarony
berys18 01.08.2011 11:33
wygląda smakowicie i z pewnościa tak smakuje
aguus 30.07.2011 13:49
Prezentuje się bardzo smacznie:)
Ania67 29.07.2011 21:18
Mój znajomy Włoch gotuje właśnie takie i według niego jest prawdziwe. A co do makaronu- jeśli ugotowany zahartujesz zimną wodą- na pewno się nie sklei...
SmacznaPyza 29.07.2011 10:35
pewnie wyszło bardzo pyszne danie, ale do prawdziwego bolognese to nawet nie jest podobne bo prawdziwy sos boloński dusi się kilka godzin i nie ma w nim niektórych składników, które podajesz ... Już nie mówiąc o tym, że makaronu nie gotuje się najpierw bo przez te 20 minut ostygnie i sklei się
Natalia40 28.07.2011 19:43
extra
Barbara40 28.07.2011 18:40
super
kanu83 28.07.2011 11:47
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak