Sposób przygotowania

Ciasto:
2 jajka
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
180 ml mleka
125 ml oleju
Masa:
500 ml mleka
1 jajko
100 g margaryny Kasia
1/2 szk cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 mała puszka masy kajmakowej
Polewa:
100 g margaryny Kasia
1/3 szk cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody

Składniki na ciasto oprócz mąki i proszku do pieczenia zmiksować.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksować.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Wstawić blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 minut.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na trzy krążki.
1/2 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Obie maki i jajko rozrobić z resztą mleka i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając.
Chwilę gotować.
Miękką margarynę ucierać dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
Następnie zrobić polewę podgrzewając na małym ogniu składniki, uważając aby się nie zagotowała.
Przystąpić do przekładania ciasta:
Na pierwszy krążek wyłożyć masę kajmakową, przykryć drugim plackiem.
Na drugi placek wyłożyć masę i przykryć trzecim plackiem.
Nadmiar masy rozsmarować boki ciasta.
Na koniec ciasto polać polewą i udekorować kolorową posypką do ciast i wiórkami kokosowymi.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Zjadłabym takie ciacho do popołudniowej kawki:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Ale pyszności!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mniam
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam ciasta z kajmakiem, a Twoje wygląda bajecznie!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wygląda bardzo apetycznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    śliczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    śliczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Ślicznie wygląda :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    tak bejecznie to dobre okreslenie tego ciasta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !