Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiatraczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biały ser 25 dag
mąka pszenna 25 dag
masło 25 dag
cukier 4 łyżki
DODATKOWO:
orzechy
cukier puder
owoce

Przepis i sposób przygotowania na: Wiatraczki

Z mąki,rozkruszonego sera,masła i cukru szybko zagnieść ciasto,schłodzić .Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej przez folię lub delikatnie posmarować mąką wałek bo ciasto się klei),pokroić na kwadraty i naciąć je po przekątnej (nie docinając do środka)
Na środku położyć porcję owoców np.morele lub brzoskwinie,ale mogą też być jabłka ,złożyć do środka brzegi i zlepić wiatraczki,posypać siekanymi orzechami .
Piec 25min w temp.200st po upieczeniu posypać cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 10.05.2012 13:02
Z serem to muszą być pyszne, nie ma innej opcji!!
aguus 28.07.2011 10:38
Pyszniutkie! I cudnie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak