Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z orzechów włoska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 1 litr
orzechy 1 kg
cytryna 1.2 sztuka
Goździki całe Prymat
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z orzechów włoska

Zalać kilogram pociętych orzechów (jeszcze zielonych - takich, które jeszcze da się pokroić) jednym litrem spirytusu. Do tego dorzucić pokrojoną połówkę cytryny, korę cynamonu i goździki. Teraz przez 40 dni całość ma zażywać za dnia światła słonecznego, codziennie będąc wstrząsaną.

Po 40 dniach dodać syrop z butelki czerwonego wina (jakiegoś zwykłego używanego przez nas do obiadu) oraz 700g cukru. Syrop przygotowuje się poprzez lekkie podgrzanie wina z cukrem oraz jeszcze goździkami i cynamonem. Razem z dodanymi od razu powinno być ich około po 3g. Przestudzony syrop dolać do zalanych orzechów i odstawić znowu, ale tym razem na 10 dni. Pamiętać dalej o wstrząsaniu. Na koniec należy odfiltrować wszystkie stałe składniki i cieszyć się smakiem pysznej nalewki orzechowej :)
(A najlepiej odstawić w ciemne miejsce i otworzyć po roku).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak