Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i tyle ciepłego mleka, aby powstała masa gęstości śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesypać do miski, wlać rozczyn i utarte żółtka z cukrem, sproszkowaną wanilię, sól i zarobić ciasto ciepłym mlekiem.
Gdy składniki połączą się, dodawać stopniowo ciepły tłuszcz i wyrobić ręką.
Wyrobione ciasto powinno być lśniące i odstawać od ręki.
Ciasto rozwałkować, wycinać prostokąty, na prostokącie układać obrane jabłka i pokrojone na plastry, przykryć drugim prostokątem, naciętym kilka linii na cieście.
Dobrze zlepić brzegi.
Prostokątne bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem,zlepieniem pod spód.
Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby bułki trzykrotnie zwiększyły swoją objętość.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika w 180-200 stop. przez 10-15 minut, zależnie od wielkości.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !