Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kiełbasa wiejska

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka z kością 10 kg
czosnek 60 dag
woda 1 litr
pelkosól 180 gram
pieprz 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kiełbasa wiejska

Dodatkowo osłonki wieprzowo- rozmiar np 32.

Sposób przygotowania:
1) od szynki oddzielamy skórę!!
2) ze środka wykrawamy kości i miękki tłuszcz,
3)należy podzielić szynkę na kawałki o krawędzi 4cm
4) następnie oddzielamy mięsocałkowicie chude od miejsc tłustych.
5) Chude mięso należy zmielic naprzykład w maszynce do mielenia mięsa przez sitko 10mm.
6)Tłuste częśc miesa mielimy w maszynce przez sitko 4-5mm.
7)mięso, które jest zmielone już wkładamy do pojemnika dodajemy peklosól i przyprawy wg podanych proporcji na 10kg mięsa przypada 18 dag soli. Po przyprawieniu mieszamy ręcznie mięso do momentu, w którym kleista masa będzie nam odchodziła od dłoni.
8)Wymoczone i opłukane osłonki (lepiej kupić więcej gdyż czasem pękają) ciasno napełnić masą mięsną nie dopuszczając do tworzenia się pustych przestrzeni , pęta kiełbasy o odcinkach 25cm przekładamy przez laski.


Wędzenie:
1)kiełbasę wiejską wędzimy w naszej mobilnej Grillo-Wędzarni, początkowo w rzadkim dymie i temperaturze 55C przez 30 minut
2) nast. w dymie gęstym przez 60 minut.
3)Pieczemy w rzadkim dymie przez 30 minut, aż osiągniemy brązową barwę.
Ogólnie wędzenie trwa kilka godzić .
Można wziąć kawałek na spróbowanie.

Kiełbasa po wychłodzeniu do temperatury 18C na przekroju będzie różowa, jeśli użyjemy zwykłej soli; kiełbasa powinna mieć charakterystyczne oko na przekroju (szarą plamkę).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 08.07.2012 19:49
takie swojskie są najlepsze:)
berys18 21.02.2012 09:36
swojska zawsze najlepsza
berys18 21.02.2012 09:36
swojska zawsze najlepsza
Smakosz6 15.09.2011 13:35
mniam
Emiliozo 18.08.2011 19:53
wiejska najlepsza
Ewelina47 06.08.2011 20:47
lubię zjeść z ćwikłą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak