Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki 2,5 -3 kg
czosnek 5 ząbków
sól 3 łyżka
chrzan świeży 1 sztuka
koper świeży 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Podana porcja jest na 3 l słój. W przypadku większego naczynia zwiększyć proporcję.
Ogórki dokladnie umyć i ułożyć do słoja lub kamionkowego naczynia.Czosnek obrać ze skórki, ząbki przekroić na połówki. Warstwy ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą. Gorąca woda powoduje, że szybciej się zakiszą. Przykryć słój i postawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni. Po tym okresie są gotowe do spozycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna37 12.01.2012 15:53
smaczne
Magda60 28.08.2011 11:34
dobre
Magda60 28.08.2011 11:34
dobre
Paweł13 05.08.2011 10:42
doskonałe na kanapkę
Ewelina47 05.08.2011 08:05
uwielbiam
aacaac 02.08.2011 08:08
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak