Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
pomidory z puszki 2 sztuki
koncentrat 1 słoiczek
ser żółty 40 dkg
bazylia do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
czosnek 1 ząbek
makaron lasagne 1 paczka
jajko 2 sztuki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne

Osoloną wodę z dodatkiem oleju doprowadzamy do wrzenia i wkładamy pojedynczo płaty makaronu. Podgotowujemy około 3-4 minuty a następnie wyciągamy i rozkładamy tak by się nie posklejały. Mięso mielone przekładamy do miski, mieszamy z jajkiem, pieprzem i bazylią a następnie formujemy drobniutkie kuleczki i smażymy na patelni z odrobiną oleju około 4-5 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Do rondla wlewamy łyżkę oleju i dokładamy rozgnieciony lub posiekany czosnek. Podsmażamy chwilę i dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 5 minut i zestawiamy z ognia.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy Lasagne: odrobina sosu (by nie przywarło), płat makaronu, pulpeciki, ser żółty (najlepiej cienkie plastry), sos. Powtarzamy tą czynność tak, by na wierzchu był płat makaronu. Posypujemy dużą ilością sera żółtego. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 30.10.2011 21:28
fajny pomysł z tymi pulpecikami :)
monika154 28.09.2011 09:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak