Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200g
masło 100 g
jajko
cukier brązowy 1/2 szklanki
sól szczypta
śmietana kremówka 200ml
biała czekolada 1 tabliczka
truskawki świeże
galaretka truskawkowa 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z truskawkami

Schłodzone masło siekamy z mąką, cukrem i szczyptą soli, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.

Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( najlepiej dodać łyżkę lub dwie kremówki abu uzyskać gładszą konsystencję).

Smietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną lekko ostudzoną ale nadal płynną czekoladę a następnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitego kremu.

Krem wlewamy do tarty, schładzamy a następnie delikatnie układamy na nim połówki truskawek.

Gdy galaretka trochę zgęstnieje zalewamy nią naszą tartę.

Schładzamy w lodówce ( najlepiej całą noc).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa19a 26.07.2012 17:11
ale smaka mi narobiłas
stokrotka 07.06.2012 10:19
w sam raz na sezon
ilka_86 05.12.2011 17:24
super
Sarenka 15.08.2011 21:34
jaka szkoda, ze sezon truskawkowy juz za nami
Emilia22 27.07.2011 15:24
na sam widok aż ślinka cieknie
Małgorzata113 27.07.2011 14:24
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak