Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z karkówki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól do posypania
pieprz do posypania
kostka pieczeniowa 1 szt
mąka pół łyżeczki
grzyby suszone 4 sztuki
karkówka 500 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z karkówki

Mięso pokroiłam w plastry grubości 0,5 cm.Opruszyłam solą i pieprzem.Na rozgrzanej patelni rozpuściłam 2 łyżki masła i obsmażyłam na niej bitki.Przełożyłam do woka,podlałam 0,5 szklanki ciepłej wody,wkruszyłam suszone grzybki i przykryłam pokrywką.Zmniejszyłam ogień i dusiłam.

Na patelnię na której obsmażałam mięso wsypałam pół łyżeczki mąki,Podsmażałam aż zbrązowiała,wlałam szklankę ciepłej wody z rozpuszczoną kostką pieczeniową.Zagotowałam i dokładnie mieszałam aby nie powstały grudki.

Powstały sos wlałam do mięsa.Dusiłam aż mięso zmięknie,tak około godziny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak