Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka-Rożki Jabułkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej 300 g
masła 300 g
opakowania cukru waniliowego 1 szt
jabłka 2 szt
cukier puder do posypania
twaróg 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka-Rożki Jabułkowe

Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem. Dodać twaróg śmietankowy i razem posiekać. Zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Ciasto będzie klejące. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Jabłka obrać, i pokroić w cienkie plasterki.
Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy.Placki mają mieć grubość około 1/2 centymetra.
Szklanką wycinać kółka, na środku każdego kółka ułożyć po kawałku jabłka i zlepiać ciasto pośrodku. Układać na dwóch cienkich blaszkach do pieczenia i piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor.

Ostudzić. posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak