Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka jałowcowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 2,5 kg
sól 13 dkg
saletra 1,5 grama
Goździki całe Prymat 1 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Ziele angielskie całe Prymat 2,5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka jałowcowa

Mięso umyć i osuszyć. Liście drobno rozkruszyć, natomiast pozostałe przyprawy utłuc w moździerzu. Na mocno rozgrzaną patelnię dać sól wymieszaną z saletrą i pozostałymi przyprawami. Podzielić na 3 części. Jedną częścią natrzeć mięso i pozostawić w kamiennym garnku na dwa dni w ciepłym pomieszczeniu. Następnie natrzeć drugą częścią mieszanki i znowu pozostawić na dwa dni. I tak samo robimy z trzecią częścią przypraw i też trzymamy dwa dni. Po tych 6 dniach garnek dokładnie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 7 dni. Pamiętać, aby codziennie mięso obracać i wcierać w nie wytworzony sos. Po tym czasie wyciągnąć je, opłukać i owiązać szpagatem i powiesić w przewiewnym miejscu na całą noc. Potem wędzić w dymie jałowcowym przez 4 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 06.03.2014 09:27
pyszne mięsko
ONY_za_kare 05.08.2013 18:39
lubię takie mięsko
Beata23 17.02.2013 17:17
dobra karkóweczka
Bernadeta1 11.02.2013 12:31
bardzo lubię karczek i teraz wypróbuję Twój przepis z jałowcem
berys18 11.12.2012 17:19
pycha mięsko
Łukasz15 25.10.2012 07:46
Bardzo dobra
mirosława4 13.06.2012 19:44
super
RenataZ-et 05.06.2012 22:09
świetna propozycja
Dorian 30.04.2012 10:57
pycha
mela25 25.04.2012 06:57
bardzo smaczna
IKrakowianka 18.01.2012 16:15
super aromatyczna
Wacław 11.12.2011 08:32
pyszna !!!
romanrafal
romanrafal 16.11.2011 16:55
rewelacja
Dorota59 12.10.2011 18:52
pyszne mięsko
Grazyna0211 12.10.2011 10:54
ekstra!
barbara11561 22.09.2011 10:28
super mięsko
smakoszek 10.08.2011 01:02
pyszna,taką lubię
Wafelek2601 09.08.2011 09:43
super przepis
anemon 30.07.2011 20:44
Karczek przygotowany wg tradycyjnej receptury, jest przepyszny.
Monika193
Monika193 28.07.2011 23:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak