Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwykłe pyzy ziemniaczane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jaja 1 sztuka
mąka 1/3 szklanki
słonina 5 dag
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zwykłe pyzy ziemniaczane

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Wyłożyć je na gęste sito, odstawić na 10 minut, by sok ociekł do miski. Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać ostrożnie płyn tak, by pozostawić osiadłą na dnie miski skrobię. Dodać ją do startych ziemniaków. Wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodać troszkę mąki. Łyżeczką nabierać niewielkie porcje masy. W dłoniach zwilżonych wodą formować kulki. Układać je na lekko oprószonej mąką deseczce. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować do 10 minut od wypłynięcia. Odcedzić. Cebulę i słoninę drobno pokroić. Smażyć na patelni do zrumienienia. Polać pyzy. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaa 16.10.2011 20:45
lubię
agata1722
agata1722 10.08.2011 14:39
coś jest w nich jednak niezwykłego...
Misiek1 27.07.2011 10:06
Moje ulubione...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak