Sposób przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Wyłożyć je na gęste sito, odstawić na 10 minut, by sok ociekł do miski. Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać ostrożnie płyn tak, by pozostawić osiadłą na dnie miski skrobię. Dodać ją do startych ziemniaków. Wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodać troszkę mąki. Łyżeczką nabierać niewielkie porcje masy. W dłoniach zwilżonych wodą formować kulki. Układać je na lekko oprószonej mąką deseczce. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować do 10 minut od wypłynięcia. Odcedzić. Cebulę i słoninę drobno pokroić. Smażyć na patelni do zrumienienia. Polać pyzy. SMACZNEGO!

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Moje ulubione...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    coś jest w nich jednak niezwykłego...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !