Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

neapolitańska lasagne z winem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gotowe płaty lasagne 300 gram
cebula biała 1 szt.
oliwa 6 łyżek
mięso mielone 300 gram
sól
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 750 ml
natka pietruszki 1 pęczek
mozzarella 300 gram
parmezan 40 gram
gęsta śmietana 150 gram
wino czerwone 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: neapolitańska lasagne z winem

Cebulę posiekaj, uduś na 2 łyżkach oliwy. Dodaj mięso mielone, usmaż na chrupko. Dopraw solą , pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej wino. Gotuj na malutkim ogniu 10 min.
Przecier pomidorowy przypraw solą i pieprzem. Dodaj do niego drobno posiekaną natkę.
Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Żaroodporną formę posmaruj łyżką oliwy, dno wyłóż płatami ciasta, na nim kładź warstwę mięsa, plastry mozzarelli, przypraw solą i pieprzem. Formę przykryj pergaminem, zapiekaj 30 min. w gorącym piekarniku, zdejmij papier, skrop łyżką oliwy, piecz 10 min., by wierzch pokrył się chrupiącą skórką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 12.07.2012 19:07
Super :)
Grażyna13 12.07.2012 19:07
Super :)
Krystyna32 26.07.2011 08:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak