Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bułeczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 8 dag
cukier 1 łyżka
sól szczypta
woda letnia 2 szkl
oliwa 7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułeczki

Drożdże rozkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby powstał rozczyn. Następnie mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn, sól oraz olej, wyrabiamy na gładkie ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, formujemy z ciasta niewielkie kulki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na kilkanaście minut, aby bułeczki wyrosły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 27.10.2011 22:09
ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak