Przepis i sposób przygotowania na: placek żywiecki
Roztapiamy 0.5 kostki masła z miodem, lekko studzimy. Zagniatamy z mąką,sodą, brązowym cukrem, żółtkiem i jajkami, jeśli się nie klei dolewamy śmietanę. Całość dzielimy na 4 części i każdą z nich cieniutko rozwałkowujemy. Pieczemy osobno po ok 15 minut (do zrumienienia). Posiadacze piekarników z termoobiegiem mogą iść na łatwiznę i piec po dwa placki. Wystudzić.
Laskę wanilii trzeba przekroić na pół i wyskrobać ziarenka, wrzucić je do mleka, zagotować, dodać kaszę mannę i ugotować gęstą kluchę. Wystudzić.
Masło i cukier ucieramy na gładką masę, a następnie po łyżce dodajemy mannę. Nie warto się spieszyć i dodawać letnią mannę, bo zamiast puszystej masy wyjdzie mało apetyczny glut.
Masą cienko smarujemy placki, można polać polewą czekoladową.
NAJWAŻNIEJSZY i NAJTRUDNIEJSZY KROK
Zawijamy gotowe ciasto w folię i na przynajmniej 36 godzin odstawiamy w chłodne miejsce aby zmiękło :)
Jeśli nie mamy wprawy w wałkowaniu, można z podanych proporcji upiec 3 placki, ale wtedy trzeba dodać więcej śmietany