Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sandacz na musie brokułowym z sosem winno -śmietanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sandacz 1 filet
brokul swiezy 1
masło 250 g 2 kostki
wino białe wytrawne 50 ml
ocet winny 50 ml
mąka kukurydziana 1 łyzeczka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
cytryna
koper0

Przepis i sposób przygotowania na: Sandacz na musie brokułowym z sosem winno -śmietanowym

Zaczynamy od oczyszczenia rybki w ości i skóry myjemy obsuszamy po czym skrapiamy cytryna odrobinę solimy,pieprzymy i kładziemy na filet koperek po czym przykrywamy i odstawiamy na niecała godzinkę.
Mus z brokuła
gotujemy brokuła w osolonej wodzie gdy będzie miękki ale nie rozgotowany hartujemy w zimnej wodzie .Odsączamy z wody na sitku i ścinamy brokuła same końcówki różyczek bez łodyg. Wkładamy do wysokiego naczynia po czym troszkę solimy i dodajemy łyżkę masła miękkiego i blenderem miksujemy na jednolita masę.
Sos:
Do garnka wlewamy wino , ocet winny pokrojona bardzo drobno cebule dymkę dodajemy szczyptę soli ,szczyptę pieprzu i wszystko redukujemy pod koniec redukowania dodajemy miękkie masło ale pomału po jednym kawałeczku ciągle mieszając gdy dodamy całe masło wlewamy śmietanę i zagotowujemy a następnie zagęszczamy maka kukurydziana. Gdy będzie gotowy cedzimy przez sitko żeby był również jednolity.

Gdy już wszystko mamy gotowe wyciągamy rybę kroimy ja na kawałeczki 5 centymetrów i smażymy na maśle sklarowanym.Kiedy ryba jest już usmażona podgrzewamy mus z brokuła najlepiej w mikrofali.
Następnie kładziemy na środek mus z brokuła na mus kładziemy sandacza a na koniec polewamy ciepłym sosem na około i na rybę..

PYSZNOŚCI I SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak