Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedliki z wołową polędwicą

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wołowa 80 dag
cebula 3 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
kajzerka 6 szt
mąka 10 dag
żółtko jajek 2 szt
mleko 1/2 szkl
bulion 1 szkl
śmietana kwaśna 1 szkl
masło 10 dag
natka pietruszki 1 pęczek
DODATKOWO:
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
papryka mielona do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Goździki całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
ziele angielskie do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedliki z wołową polędwicą

1. Polędwicę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Warzywa pokrój w kostkę, włóż do brytfanki z polędwicą. Dodaj goździki, listek i ziele. Skrop 3 łyżkami masła. Piecz 20 min w 220 stopniach. Po 10 min polędwicę obróć. Temp. obniż do 180 stopni. Wlej bulion i piecz 20 min. Sok z pieczenia z warzywami przetrzyj przez sito, wymieszaj ze śmietaną, zagotuj, dopraw koncentratem i papryką.
2. Na knedliki pokrój obraną cebulę wraz z kajzerkami podsmaż na reszcie masła. Ostudź, dodaj mleko roztrzepane z żółtkami, mąkę i posiekaną natkę. Dopraw gałką, solą i pieprzem. Z masy uformuj wałek, zawiń w płótno, mocno zaciskając brzegi. Włóż do wrzątku, gotuj na wolnym ogniu 30 min. Zahartuj zimną wodą, odwiń i pokrój w plastry. Knedliki podawaj z polędwicą i sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 20.08.2013 11:19
skorzystam z przepisu,na pewno świetne
dianix 14.09.2011 10:08
super, naprawde...
halinka1011 25.07.2011 12:20
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak