Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z kremem czekoladowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 litra
drożdże 10 dag
cukier 1 szkl
mąka 1 kg
jaja 5 szt
margaryna 25 dag
szczypta soli
krem czekoladowy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z kremem czekoladowym

Z drożdży,niewielkiej ilości letniego mleka i odrobiny cukru przygotowujemy tz,rozczyn.Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn jest gotowy wlewamy go do miski z mąką,dodajemy jajka,roztopioną margarynę,sól i cukier i mleko.Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie i dosyć długo.Powinno być elastyczne.Gdy już nie będzie przyklejać sie nam do dłoni,odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok.godzinę.
Gdy nam ładnie podrośnie (podwoi swoją objętość), formujemy niewielkie kulki,następnie rozpłaszczamy je dłonią i nakładamy krem.Zlepiamy bardzo starannie,żeby nie rozwaliły się podczas pieczenia.Układamy na blasze posmarowaną tłuszczem zlepieniem do dołu.Na górę posypujemy cukrem.
Zostawiamy bułeczki na ok,10 minut,aby jeszcze podrosły,następnie pieczemy na złoty kolor.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 03.07.2014 08:14
bardzo smaczne
ana00 21.07.2012 20:14
pyszne, pyszne ;)
Anna133 23.05.2012 20:16
pychotka
Anna133 08.11.2011 16:24
mniamuśne
smakoszek 03.10.2011 08:49
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak