Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne 10-12 szt
mięso mielone 25 dag
cebula 1 szt
pomidory w puszce 1 puszka
czosnek 2 ząbki
oregano do smaku
bazylia do smaku
ser żółty 20 dag
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, lekko obrumienić. Następnie dodać mielone mięso i obsmażyć na średnim ogniu około 10 minut. W tym samym czasie pomidory z puszki przetrzeć przez sito a otrzymany sos dodać do mięsa i wszystko razem dusić około 10 minut. Mięso z sosem przyprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Płaty lasagne zanurzyć przez chwilę w gorącej, osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno położyć kilka płatów lasagne, następnie wyłożyć część farszu. Układać na przemian kolejne warstwy aż do momentu zużycia obu składników przy czym na wierzchu powinna być warstwa mięsnego sosu. Na wierzch położyć ser żółty i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około pół godziny w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.04.2013 07:43
uwielbiam ją
IlonaAlbertos 26.11.2012 14:20
Uwielbiam lasagne, Twoje wygląda naprawdę apetycznie.
jeta72 08.02.2012 21:22
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak