Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
cukier puder 1 szkl
jaja 4 szt
mleko 2/3 szkl
mąka tortowa 12 łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka z cytryny - otarta 1 łyżeczka
masa makowa 2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z makiem

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku, 2 łyżki mąki tortowej , 2 łyżki mleka. Po wyczerpaniu wszystkich składników dodać otartą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia wymieszany z mąką ziemniaczaną i sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać, wylać do przygotowanej formy i piec w temp 180 st około 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na połowę. Mak z puszki wyłożyć do rondla, przesmażyć i gorący wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim ciastem. Ozdobić według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 06.10.2013 19:29
Przepis wart wypróbowania.
Seba 11.08.2012 13:16
fajne do kawki
mirosława4 27.01.2012 23:37
smaczne
Iwona51
Iwona51 16.01.2012 10:31
moje ulubione
Wacław 13.10.2011 10:27
pyszne,moje ulubione
przejs 03.10.2011 11:36
Będę musiała i ja popróbować zrobic makowca.Uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak