Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane pierożki z soczewicą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ok 350g
żółtko jajek 2
sól 1/2 łyżeczki
masło 2-3 łyżki
soczewica zielona ok 250g
cebula
sos sojowy kilka kropel
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
woda pół szklanki (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane pierożki z soczewicą

Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości po czym odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Wymieszać z soczewicą, jajkiem, kilkoma kroplami sosu sojowego, solą, pieprzem i bułką tartą (do zlepienia farszu).
Mąkę przesiać z solą,dodać stopione i schłodzone masło,żółtka oraz wodę.Zagnieść ciasto i odstawić na 15min.Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką po czym szklanką wycinać koła. Delikatnie rozciągać i formować palcami, nakładać łyżką farsz i zlepiać pierogi (docisnąć brzegi, by się nie rozpadły przy gotowaniu). Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować aż wypłyną. Podawać podsmażone na maśle lub słoninie:)
***
Przepis na farsz znalazłam w internecie i muszę przyznać,że wyszło smacznie tylko soczewicę lepiej zmielić lub \"ugnieść\" dla łatwiejszego lepienia;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 05.08.2012 00:08
dobre
Agnieszka_B 30.07.2011 14:35
Uwielbiam pierożki z soczewicą:)
aguus 24.07.2011 21:59
Z soczewicą muszą smakować wyśmienicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak