Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półkruche rogaliki z konfiturami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
masło 20 dag
śmietana 200 ml
drożdże 3 dag
cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z cytryny - otarta 1 łyżeczka
konfitura 0,5 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Półkruche rogaliki z konfiturami

Śmietanę, cukier puder, drożdże wymieszać na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem na stolnicy, następnie wlać śmietanę z drożdżami, wsypać skórkę cytrynową i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na stolnicy, podzielić na kwadraty. Na końcu każdego kwadratu układać odrobinę konfitur i zawijać ciasto formując rogalik. Gotowe rogaliki ułożyć na przygotowanej blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min w temp 190 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem waniliowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 06.03.2014 15:43
zjadłabym :)
olkaaa 06.04.2013 13:02
już dawno nie robiłam
IlonaAlbertos 03.09.2012 00:11
Pyszniutkie.
Wafelek2601 22.03.2012 15:31
dobre do kawki
Iwona51
Iwona51 22.09.2011 20:18
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak