Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jagodowe z pianką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
margaryna 1,5 kostki
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
jagody 0,5 kg
sól 1 szczypta
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jagodowe z pianką

Z mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną częścią wylepiamy natłuszczoną formę, drugą część ciasta chłodzimy w zamrażarce.Na cieście w formie układamy umyte, osączone jagody. Z białek z dodatkiem soli ubijamy pianę. Ciągle ubijając dodajemy porcjami cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę rozsmarowujemy na jagodach. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto pieczemy ok. 40 min w temp. 190 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 10.02.2013 07:43
wyglada bardzo pysznie
Edyta31 23.09.2011 23:17
szkoda że nie ma zdjęcia, ale na pewno ciasto przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak