Sposób przygotowania

Orzechy włoskie posiekać. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta rozwałkować. Wyłożyć do formy. Na cieście rozsmarować połowę powideł.Przygotować masę bezową. Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Połowę bezy wyłożyć na powidłach i z góry posypać połową posiekanych orzechów włoskich.Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia, drugą połowę ciasta i bezy trzymać w lodówce). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec drugie ciasto.Przygotować masę budyniową. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem pudrem. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować , aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.Masę budyniową wyłożyć na jeden placek. Przykryć drugim plackiem.Ciasto wstawić do lodówki.SMACZNEGO!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Yvonne

    bardzo pyszna :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    no! pyszna!:) ale też...pracochłonna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata77

    dla jej smaku warto!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Myszka75

    bardzo lubię i często robię...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !