Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony w folii

5.0
(205)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dorsz pieczony w folii jest delikatny, soczysty i praktycznie rozpływa się w ustach. Wszyscy fani ryb z pewnością kochają go za subtelny smak. Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy nie przyrządzicie dorsza inaczej. 

Składniki:

filet z dorsza 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
cytryna 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony w folii

  • Prosty sposób na aromatyczną rybę
  • Idealnie doprawiony dorsz
  • Pomysł na zdrowy obiad w kilka chwil

Dorsz pieczony w piekarniku, to lżejsza i zdrowsza alternatywa dla smażonych w panierce ryb. Dzięki dodaniu odpowiednich przypraw i czosnku, dorsz pieczony jest wyjątkowo aromatyczny i delikatny. Doskonale smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Sok z cytryny dodatkowo podbije smak ryby. Do tego przepisu możecie wykorzystać filet z dorsza lub szlachetniejszą, polędwicę.

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180°C.

2. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

3. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok.

4. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny.

5. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek.

6. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć.

7. Piec około 30 minut.

Pieczony dorsz smakuje doskonale w towarzystwie lekkiej sałatki. Pasuje również do kaszy kuskus oraz do domowych frytek i frytek z batatów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Znowu_ja 26.02.2024 20:33
Już widzę że na 180
Doradca Smaku 27.02.2024 14:15
Dokładnie tak :)
Próbujący_gotowac 26.02.2024 20:31
A piekarnik na ile stopni? Co to za przepis bez tak podstawowych danych… ?!
Prosto ale nie smacznie 19.11.2022 09:13
Nie smakował mi. 30 min i wyglądał jak dorsz w zupie. Nie polecam.
brutalnaprawda 26.08.2018 12:16
Co za trucizna! Nie wolno piec ani gotować w aluminium! Jak myślicie, dla czego zakazano garnków i sztućców z aluminium? Aluminium łatwo reaguje z kwaśnymi potrawami (praktycznie każda potrawa) i taka toksyczna potrawa powoduje raka i/lub zaburzenia ukladu nerwowego. Smacznego!
gacopierz23 08.05.2014 22:46
dobra i zdrowa rybka
Bernadeta1 11.08.2013 00:03
zdrowy i smaczny
adelajda 21.06.2013 18:02
lubię ryby a jeszcze ładnie podane Super !!!!
jasiek 09.05.2013 22:29
prosto i smacznie
Aannkaa82 26.04.2013 21:20
Wygląda rewelacyjnie i zapewne tak też smakuje.
barbara11561 11.04.2013 12:27
świetna rybka:)
Dorian 04.04.2013 21:08
pieknie podany ten dorsz
fotoviderek 25.03.2013 07:35
Uwielbiam dorsza :)
Margo1 22.02.2013 06:44
apetyczny
kuklik 21.02.2013 22:19
pyszny
kate.500 14.12.2012 15:19
ekstra
Anna169Hosz 17.11.2012 09:16
Zjadłabym taka rybkę z wielkim smakiem:)
paula99926 06.11.2012 16:12
ależ pyszności!!
Kas2 23.09.2012 23:00
wspaniale podany
Katarzyna59 10.08.2012 09:42
extra
anulka69 18.07.2012 09:43
pycha
mariusz14 09.07.2012 22:13
super
Dorota59 17.06.2012 20:00
zdrowa rybka
Andysz 02.05.2012 08:36
super;)
Katarzyna56 21.04.2012 12:04
Piekny wygląd:o) Musze się kiedys skusić
rutynka 09.03.2012 08:47
taki obiadek z chęcią bym dzisiaj zjadła:) pychaa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak