Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka pszenna niesłodka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 55dag
drożdże 4dag
mleko 2szkl
jajko 2
oliwa 2łyżki
cukier łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka pszenna niesłodka

Drożdże rozetrzeć z cukrem,dodać 2łyżki mąki i tyle ciepłego mleka ,aby powstała masa gęstości śmietany.Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski,mleko podgrzać.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn i płaską łyżeczkę soli,zarobić ciasto mlekiem ,dodając rozmącone jajka i oliwę (łyżkę rozmieszanych jajek pozostawić do posmarowania bułki).Wyrobione ciasto można pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu lub od razu wyłożyć na posmarowane foremki,aby rosło.Gdy ciasto wyrośnie do pełnych form (2szt),należy przed pieczeniem posmarować je wodą z cukrem lub jajkiem.Piec 50min. w dobrze nagrzanym piekarniku 185-200C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak