Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotlety jagnięce z cukinią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kotlety jagnięce 6 szt.
mąka 15 dag
jajko 2 szt.
mleko 1 szklanka
cukinie 12 małych szt.
olej do smażenia
natka pietruszki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: kotlety jagnięce z cukinią

Ciasto do panierowania cukinii: Mąkę wymieszaj z roztrzepanym jajkiem i szczyptą soli. Wlej mleko, po czym wszystko razem utrzyj na gładką masę. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj.
Cukinie oczyść, umyj, osusz. Pokrój je w podłużne plasterki.
Kotlety jagnięce posyp solą, oprósz pieprzem. Odłóż je na kilkanaście minut pod przykryciem do lodówki.
W międzyczasie na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Plasterki cukinii zanurzaj w przygotowanym wcześniej cieście naleśnikowym. Wkładaj partiami na rozgrzany tłuszcz, po czym obsmażaj je z obu stron przez 4 minuty na ładny, złotobrązowy kolor.
Mocno rozgrzej olej na patelni i smaż na nim kotlety na średnim ogniu po ok. 3 min. z każdej strony.
Gotowe kotlety jagnięce wraz z usmażoną cukinią ułóż na półmisku. Danie posyp posiekana natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maniek2 06.06.2012 14:08
super
dorotka0000025 19.02.2012 17:24
fajny pomysl
daria899 01.12.2011 17:07
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak