Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

udziec z indyka z rozmarynem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z udźca indyka 2 kg
rozmaryn 3-4 łyżki
czosnek 4-5 ząbków
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 2-3 łyżki
oliwa 3-4 łyżki
Retsina 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: udziec z indyka z rozmarynem

Mięso myjemy osuszamy, wykrawamy ewentualnie tłuste przerosty, każdy filet dzielimy na pół. Rozmaryn, czosnek, pieprz cytrynowy i sól dokładnie ucieramy w moździerzu. Dolewamy wino i oliwę, dokładnie łączymy, Marynatę wcieramy w mięso. Odstawiamy na przynajmniej dobę do lodówki.
Pieczemy w rękawie z folii ok 1,5-2h w temperaturze początkowo 220 (ok 30 min), a potem 160 stopni. Można też upiec mięso na grillu.

Zamiast retsiny może być inne białe wytrawne wino. Tą samą marynatę można użyć do jagnięciny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 11.03.2013 09:34
napewno dobry
maryśka 03.10.2011 00:10
świetny
isetta 11.09.2011 14:13
super wygląda
stokrotka 03.08.2011 08:24
pysznie wygląda
ziutula
ziutula 25.07.2011 06:44
ale bym zjadła teraz to mięsko...
Małgorzata113 24.07.2011 09:36
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak