Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówe na maślance, z jagodami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
cukier puder
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówe na maślance, z jagodami

SKŁADNIKI:

mąka pszenna doskonała (Szymańska, luksusowa) - 300g,
cukier puder - 50g,
masło - 50g,
maślanka truskawkowa - 50ml,
mleko 3,2% - 50ml,
jaja - 2,
drożdże świeże - 25g,
szczypta soli;
jagody z kompotu lub świeże - 100g,
cukier puder - 2 lyzki,
danio lub inny serek waniliowy - 125g,

PRZYGOTOWANIE:

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże ze szczypta soli. Mąkę przesiać, jaja roztrzepać. Do jaj dodać cukier oraz maślankę. Połączyć wszystko razem. Ucierać mikserem dosypując porcjami make - ale tylko 200g. Masło rozpuścić i schłodzić. Połączyć z reszta ciasta. Gładkie ciasto przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, na oproszoną obficie mąką stolnice wyłozyc ciasto z lodówki. Ciasto ugnieść z pozostałą ilością mąki, czyli 100g. Ciasto jest wilgotne i nieco klejące. Ciasto rozwałkować na coś na kształt prostokąta, wałkiem oprószonym mąką. Wysmarować serkiem i posypać jagodami, a następnie cukrem pudrem. Powoli zwinąć w ciasny rulon. Przełożyć do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 50 minut, do wyrośnięcia. Wierzch można posmarować mlekiem, aby ładnie się zrumienił. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caroline1983 25.08.2011 21:32
prawie jak jagodzianki
Janusz_44 24.07.2011 19:55
To ja z Tobą!
SmacznaPyza 24.07.2011 10:12
mam nadzieję, że jeszcze jest bo już lecę!
Henryka2 23.07.2011 23:01
Bardzo lubię ciasta na maślance.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak