Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z budyniem i jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
masło
jabłka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z budyniem i jabłkami

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - 300g,
masło - 200g,
cukier puder - 100g,
jabłka (winne) - 5,
sok z cytryny,
cukier - 2 lyzki,
budyń waniliowy - opakowanie na 0,5l mleka,
mleko - 0,5 litra,
cukier do budyniu,
cynamon,
cukier waniliowy.

PRZYGOTOWANIE:

Masło pokroić w kosteczkę i lekko podgrzać. Z przesianej mąki, z masła oraz z cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folie i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Okrągłą formę na tartę wysmarować tłuszczem i wcisnąć w nią ciasto. Wyłożyć tez boki ciastem, uważając, aby nie były zbyt grube. Ciasto po nakłuwać widelcem w wielu miejscach i przykryć papierem lub folia do pieczenia (aby nie wyrastało, można na czas pieczenia spodu, obciążyć je zwykłą, suchą fasolą). Piekarnik rozgrzać do 170-180stopni. Piec ciasto pod przykryciem przez 5-7minut, po czym zdjąć papier i znowu podpiec przez 5 minut, kontrolując, aby ciasto nie ściemniało za mocno. W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Jablka umyć (można obrać ze skórki) i pokroić w plasterki. Skropić je sokiem z cytryny, posypać cynamonem wymieszanym z cukrem ( u mnie 2 płaskie łyżki cukru i 1 łyżeczka cynamonu - można użyć mniejszych proporcji, w zależności od słodkości jabłek). Zalać wszystko (nawet b.ciepłym) budyniem. Piec przez 30 minut w 170 stopniach (jeżeli piekarnik mocno przypieka, przykryć ciasto pergaminem). Wystudzić przed krojeniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 29.01.2012 14:41
?wietne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak