Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - 300g,
masło - 200g,
cukier puder - 100g,
jabłka (winne) - 5,
sok z cytryny,
cukier - 2 lyzki,
budyń waniliowy - opakowanie na 0,5l mleka,
mleko - 0,5 litra,
cukier do budyniu,
cynamon,
cukier waniliowy.

PRZYGOTOWANIE:

Masło pokroić w kosteczkę i lekko podgrzać. Z przesianej mąki, z masła oraz z cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folie i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Okrągłą formę na tartę wysmarować tłuszczem i wcisnąć w nią ciasto. Wyłożyć tez boki ciastem, uważając, aby nie były zbyt grube. Ciasto po nakłuwać widelcem w wielu miejscach i przykryć papierem lub folia do pieczenia (aby nie wyrastało, można na czas pieczenia spodu, obciążyć je zwykłą, suchą fasolą). Piekarnik rozgrzać do 170-180stopni. Piec ciasto pod przykryciem przez 5-7minut, po czym zdjąć papier i znowu podpiec przez 5 minut, kontrolując, aby ciasto nie ściemniało za mocno. W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Jablka umyć (można obrać ze skórki) i pokroić w plasterki. Skropić je sokiem z cytryny, posypać cynamonem wymieszanym z cukrem ( u mnie 2 płaskie łyżki cukru i 1 łyżeczka cynamonu - można użyć mniejszych proporcji, w zależności od słodkości jabłek). Zalać wszystko (nawet b.ciepłym) budyniem. Piec przez 30 minut w 170 stopniach (jeżeli piekarnik mocno przypieka, przykryć ciasto pergaminem). Wystudzić przed krojeniem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    ?wietne ciasto :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !