Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia w ciemnej marynacie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia kurczaka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
syrop klonowy

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia w ciemnej marynacie

SKŁADNIKI:

podudzia kurczaka (świeże) - 6 dużych sztuk,
maggi - 4 łyżki,
vegeta - łyżka,
oliwa z oliwek - 2 lyzki,
syrop klonowy lub miód sztuczny - łyżka,
ocet balsamiczny (ciemny) - łyżka,
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki,
tymianek suszony - łyżeczka,
pieprz - dwie szczypty,
papryka czerwona mielona - 2 szczypty.


PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i osuszyć (zawsze nakłuwam mięso dość głęboko widelcem w wielu miejscach). W szklanym naczyniu połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynatę rozprowadzić na mięsie, a następnie wstawić do lodówki na 30 minut. Naczynie z mięsem włożyć do zimnego piekarnika. Piec przez ok 50-60 minut przez pierwszą połowę w 180 stopniach, następnie przewrócić mięso na druga stronę, polać wytworzonym sosem i piec w temp 150-160 stopni. Aby skorka nie spiekała się zbyt mocno, naczynie, w którym znajduje się mięso, przez pierwsza polowe pieczenia, przykryć papierem lub folią. Podawać z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 27.11.2011 12:21
smakowite
barbara11561 19.10.2011 06:43
super
smakoszek 12.10.2011 09:29
pysznie wyglądają
pacpaw 16.08.2011 20:15
zawsze miałem problemy z nazewnictwem :o) Jako podudzia nazywałem pałki a to powyżej określałem mianem udek :o)
eli_555 03.08.2011 23:19
pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak