Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

podudzia kurczaka (świeże) - 6 dużych sztuk,
maggi - 4 łyżki,
vegeta - łyżka,
oliwa z oliwek - 2 lyzki,
syrop klonowy lub miód sztuczny - łyżka,
ocet balsamiczny (ciemny) - łyżka,
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki,
tymianek suszony - łyżeczka,
pieprz - dwie szczypty,
papryka czerwona mielona - 2 szczypty.


PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i osuszyć (zawsze nakłuwam mięso dość głęboko widelcem w wielu miejscach). W szklanym naczyniu połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynatę rozprowadzić na mięsie, a następnie wstawić do lodówki na 30 minut. Naczynie z mięsem włożyć do zimnego piekarnika. Piec przez ok 50-60 minut przez pierwszą połowę w 180 stopniach, następnie przewrócić mięso na druga stronę, polać wytworzonym sosem i piec w temp 150-160 stopni. Aby skorka nie spiekała się zbyt mocno, naczynie, w którym znajduje się mięso, przez pierwsza polowe pieczenia, przykryć papierem lub folią. Podawać z ziemniakami i surówką.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszniutkie
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    zawsze miałem problemy z nazewnictwem :o) Jako podudzia nazywałem pałki a to powyżej określałem mianem udek :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    pysznie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    smakowite

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !