Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

krewetki mrożone małe - 300g,
pomidorki koktajlowe - 200g,
seler naciowy - 3 mięciutkie łodygi z liśćmi, ze środka,
ogórek wężowy długi - 1/2 dużego (można więcej),
makaron gniazda Podravka - 150-200g,
papryka zółta - duża,
masło - 2-3 łyżki,
świeża natka pietruszki - pęczek,
majonez - 4-5 łyżek,
pieprz ziołowy,
pieprz kolorowy świeżo zmielony,
sól,
czosnek - 2 ząbki.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odsączamy ale nie przelewamy zimną wodą. Krewetki rozmrozić, przepłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić krewetki, chwile smażyć często mieszając, po czym dodać czosnek i sól. Smażyć przez kilka minut do miękkości, często mieszając (krewetki szybko się smażą). Odsączyć i przełożyć do miseczki. Wszystkie warzywa myjemy, seler naciowy, ogórek i paprykę obieramy. Pomidorki kroimy na 4 części, łodygi selera i paprykę kroimy drobniutko, ogórek dość cienko na niewielkie cząstki. Natkę pietruszki rwiemy drobno. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy pieprz i odrobinę soli, łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby smaki się \'\'przegryzły\'\'.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !