Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasolka szaragowa 2 kg
marchewka 500 g
cebula 500 g
przecier pomidorowy 500 g
olej 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
cukier 5 łyżek
sól 1 łyżka
ocet 10 % 2 łyżki
pieprz 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka w sosie pomidorowym

Fasolki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Wielki garnek wypełniamy do 3/4 wodą, zagotowujemy, wrzucamy 1 łyżkę cukru i fasolkę. Gotujemy 15 minut i odcedzamy. Marchewkę i cebulę obieramy i myjemy. Do drugiego wielkiego garnka wlewamy olej i na gorący już tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Dusimy 10 minut i dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Dusimy kolejne 15 minut. Następnie dodajemy fasolkę, przecier, liście laurowe, pozostałe 4 łyżki cukru, sól, ocet i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i dusimy razem 15 minut. Jeszcze gorącą potrawę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Przed podaniem najlepiej wylać zawartość słoika na patelnię i podawać jako gorący dodatek do kaszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 28.08.2011 20:08
super!
indi 04.08.2011 20:55
ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak