Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z pieczarkami, salami i serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,9 kg
olej 3 łyżki
sól 3 łyżeczki
drożdże 5 dag
cukier 2 łyżeczki
mleko 0,5 l
pieczarki 1 kg
bazylia
oregano
pomidor 2 szt.
czonsek 6 ząbków
masło 3 łyżki
cebula 1 szt.
salami 20 cienkich plastrów
ser 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pieczarkami, salami i serem

1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru.
2. Mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), sól, oliwę i rozpuszczone drożdże (1) wymieszać. Ciasto zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Formę natrzeć olejem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. W cieście zrobić widelcem dziurki. Posypać oregano i bazylią. Posmarować sosem pomidorowym (pomidory zmiksowane blenderem).
4. Pieczarki obrać, pokroić, usmażyć na maśle z cebulą (posiekaną) oraz czosnkiem (3 ząbki przeciśnięte przez praskę). Pod koniec smażenia posolić do smaku.
5. Na ciasto wyłożyć usmażone pieczarki oraz salami.
6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.
7. Ser potrzeć. Posypać pizzę serem po 30 minutach. Całość pozostawić w piekarniku jeszcze przez ok. 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak